11.07.2025 Brunei - Kota Kinabalu
Jest bus łaczący te dwa miasta. Jedzie 6h i kosztuje 120 RM, ale dziś akurat go nie ma. Jest Dart za 36 RM do granicy. Jedzie się jakies 45 km, w tym z 10 km przez most łączący dwie częsci Brunei. W tej której jesteśmy , czyli Temborong na samym południu na granicy z Malezją jest najwyższy szczyt Brunei Bukit Pagon 1850, ale jest kompletnie nierealny do weĵścia, tak po 50 km przez nieprzetartą dzungle z jednej lub drugiej strony. Trudno co robić. Odprawiłem nas wczoraj przez net do Malezji, wiec granica od ręki. Stopujemy. Trafia się Indonezyjka mieszkająca w Brunei, co ma biznes w Sipitang jakies 60 km dalej. Po drodze mijamy granice miedzy Sarawak a Sabah i dostajemy kolejny stempelek do paszportu. Sipitang leży nad morzem, ale kąpać się nie da. Pani jest bardzo miła i stawia nam sniadanie.To lokalna bizneswoman. Handluje rybami i kurczakami, wypożycza auta. Luzaczka. Wraz z kumplem nagania nam busa do KK o 16.30 Mamy 2h, snujemy się po tym nic nie mającym miasteczku. Mamy 130 km. Bus kosztuje 18 RM i jedzie prawie 3h, bo droga w remoncie. W KK mamy hotel za 200 RM. Jutro chcemy rent a car na 3 doby i może uda nam sie wejśc na najwyższy szczyt, ale pewnie nie, bo permitu nie mamy i pewnie nie dostaniemy bo daja tylko 80 dziennie i jest to dosc droga impreza.