Geoblog.pl    genek    Podróże    wakacje 2025 Azja SE    unescowe Niah i jest Brunei!!!
2025
lip

unescowe Niah i jest Brunei!!!

Brunei
Brunei, Bandar Seri Begawan
Przejechano 11964 km

09.07.2025 Miri - Niah - Brunei
Trafia się Pani Grabka i za 125 rm wiezie nas do Niah National Park jakieś 80 km na S, czyli będziemy musieli wrócić do Miri. Niestety nie z Grabką, bo ona musi do dzieci. Trudno coś innego się ogarnie.W Niah jest unesco nowy narybek z 2024 z powodu napisów na ścianach jaskiń i odkrycia tu śladów praczłowieka. Bilet i wejscie standard kod qr i 20 i 7 rm. Trza na drugi brzeg wziąć lódkę za 1rm od os i iść po kładkach i chodnikach ze 3 km do Wielkiej Groty i potem jeszcze 1 km do Painted Cave. Malowane są dwie, czynna jest tylko jedna. wielka grota jest naprawde wielka, słabo oswietlona, pełno tu nietoperzy i jaskółek. Painted Cave ma ślimaki, postacie ludzkie i jakieś bohomazy. Takie sobie, ale w sumie warto. Błąd to to, że nie pożyczyliśmy auta, byłoby szybciej, taniej i pewniej. Graba nie ma. Pani z kasy ogarnia nam kolege co za 250 rm nas zawiezie do Miri. Ok. Gorzej ze nie nam tyle gotówki i ganiamy po mieście szukajac bankomatu, a tu albo remont, albo nie daje kasy. Wreszcie cos sie trafia. Spod naszego hotelu korzystajac z wifi zamawiamy graba do granicy. Po stronie malezyjskiej luz. A to ok. Idziem w stronę Brunei. Po drodze zatrzymuje sie jakiś gitarzysta. Mówi, że może.nas podrzucic do najbliższego miasta. Super. Na granicy klopot, oczywiscie obowiazuje e-arrival card. Nie mamy takiego cudaka. Koles daje nam WiFi i jakoś udaje sie wypelnic po 30 min ten formularz. Jesteśmy w Brunei. Hurra!!! To moj czlonek onz nr 100!!! a doliczajac watykan, kosowo, tajwan, naddniestrze, sahare zach, abchazje, cypr pln i palestyne, to bedzie 108 z 203 z mojej listy. Poli nie bylo w Mongolii i Mauretanii w ktorych ja i Ania bylismy, wiec nadal 100 un nie osiagnęła, ale jest szansa, że wkrótce osiągnie. W Brunei nie działa grab, jest dart, ale wbić się w niego nie mogę, bo nie mam zasięgu. Robi się ciemno. Nasz anioł mówi, ze nas zawiezie do BSB, czyli Bandar Seri Begawan stolicy Brunei jakies 100 km dalej i zrobi to ot tak dla fanu. Super. Tu każdy obywatel ma swoje auto dar od sultana. litr wahy 1 zl, do BSB bezplatna autostrada wiec można dymić. Miasto szykuje sie na 15 lipca. W tym dniu sultan obchodzi swoje 79 urodziny. Jest władcą od 1968r 57 lat i jest nadluzej panujacym wladca na swiecie. Dla porównania xionc w Polsce rządzi tylko 34 lata. Mamy w centrum hotel na 2 noce za 60 dolarów brunei za noc. 1 SB = 2,9 pln. Idziemy jeszcze pozwiedzać najbliższą okolicę w sprawie jedzenia. Trafia sie pizza za 30 sb. Cola 1sb za mała puszke, minikebab 5 sb. To jednak drogi kraj. W sumie tak 0,5 mln ludzi na 5,8 tys. km2 z czego 150 tysi ludzi w stolicy. Idziem spać. Jutro tez tu.

10.07.2025 Brunei
Dziś zwiedzamy stolicę.
Zaczynamy od Muzeum Sultana. Wjazd 5 SB.. Chodzi się boso. Poza jedną salą z regaliami można robić foty. Kraj to ja. wszystko o wladcy. Drogs to tronu. Lektyka. Karoca. Prezenty od władców innych państw. Ordery i inne bajery.
Potem nowy meczet Sułtana. Dają zielone abaje na wejściu. Ładny ale nie powala.
Za 20 SB dajemy się nagonić na godzinny rejs po rzece, by obejrzec krokodyle, małpy, pałac sułtana z ponad 1000 komnat i wioskę na palach położoną na środku rzeki.
Trochę biedny ten kraj. Obywatele nie płacą podatków, nauczyciel zarabia 3x tyle co w Polsce, a wokół syf.
Upał, więc na chwilę do hotelu.
Bierzemy Darta i jedziemy do meczetu poprzedniego sułtana. Dart działa bez zarzutu. Płaci się gotówką ustaloną wcześniej kwotę. Wychodzi tak 1 - 1,5 SB za 1 km. No ten meczet to wypas konkretny. Szkoda że już zalmnięty, więc oglądamy go jedynie z zewmątrz. Na deser nocny bazar z jedzeniem jakiś 1 km dalej. Zamawiamy pyszne ryby wędzone na ruszcie. Pycha i tanio.
Z buta do hotelu. Jutro Kota Kinabalu. To 250 km stąd.

Stock

marianka - 2025-07-18 11:00
Niesamowite!

milanello80
milanello80 - 2025-07-19 07:13
Wielkie niedociągnięcie to odpuszczenie sobie Mułu, skoro byliście tak blisko. Najpiękniejszy Park Narodowy Borneo, jeden z piękniejszych w Azji...

zwiedzili 55% świata (110 państw)
Zasoby: 1623 wpisy1623 3954 komentarze3954 18300 zdjęć18300 0 plików multimedialnych0

Nasze podróżewięcej
12.06.2025 - 29.07.2025