Geoblog.pl    genek    Podróże    Wakacje 2013: Gruzja i co dalej???    Dzis moje urodziny!!!
2013
cze

Dzis moje urodziny!!!

Gruzja
Gruzja, Achalziche
Przejechano 2079 km

25.06 wtorek
Zapłaciliśmy babuszce za ostatnią noc 40 lari i poszliśmy czym prędzej od tej wstrętnej gawędziary , co narzeka na cały świat. Proporcja cena/jakość tragiczna porównywalna do tego dziada z Cypru od którego musieliśmy uciekać , a rzadko nam się to zdarza. Nie wolno ufać naganiaczom kwater , trza sprawdzić w co się pakuje…
Marszrutka była po 5 minutach i za 5 lari zawiozła do Achalcyche , to 45 km więc jechała godzinkę. Tu na dworcu autobusowym znaleźliśmy hotel za 15 lari od osoby – bardzo przyzwoity. Spać będziemy tu 2 noce. Najpierw odwiedziliśmy twierdzę górującą nam miastem. Wjazd 5 lari. Twierdza dość nietypowa ma ponad 900 lat przez wiele lat była w ruinie , ale w ostatnim czasie wskutek decyzji Pana Iwanaszwiliego , który jest obecnie prezydentem Gruzji została odnowiona. Styl odnowy pozostawia wiele do życzenia , ale wejść warto i ze 2 godziny się pokręcić wewnątrz dla widoków , muzeum archeologiczno-etnograficznego oraz sali posiedzeń , w której podobno od czasu do czasu obraduje gruziński rząd.
Resztę dnia spędziliśmy na placu zabaw oraz na placu zabaw , a także na placu zabaw. W między czasie kupiłem sobie nową klawiaturę do netbooka bo ta co mam padła na dobre.
W mieście jest niewiele ciekawego mimo , że to stolica czegoś na kształt naszego województwa i ma ok. 20 tys. mieszkańców. Pomnik Tamary , czyli gruzińskiej wersji naszego Kazimierza Wielkiego , kilka ulic na krzyż oraz punkt wypadowy w okoliczne atrakcje, które zaliczymy jutro.
Marszrutka do Armenii jest tylko jedna dziennie odjeżdża o 7.00 i jedzie do Erywania przez Gumri. Skorzystamy z niej pojutrze.
Dziś są moje 41 urodziny. Nie zaliczyłem KGP mimo tego , że sobie to obiecałem. Bardzo tego nie lubię. Powiedzieć coś i nie dotrzymać słowa. Trudno pozostałe szczyty będą celem do końca tego roku. Wszystkim , którzy pamiętają dzięki za życzenia. U nas 21:15 Pola zasnęła zaczynamy imprezę. Mamy 10 kg arbuza i wino Telavuri Merani z regionu Kachetia , czyli ojczyzny wina , mam nadzieję , że będzie smakowało. ZDROWIA!!!

luzik
luzik - 2013-06-25 20:16
Panie Genku to twoje zdrowie :-) udanego :-)

stach
stach - 2013-06-25 20:18
No to wielkie zdrówko...

zula
zula - 2013-06-25 20:26
Zdrowia Jubilacie !!!

marianka
marianka - 2013-06-25 20:41
No to ja dziś też piję Twoje zdrowie! I za pomyślność wyprawy!
Czerwcowe dzieciaki to te najlepsze:))!!

ciesielka
ciesielka - 2013-06-25 21:16
Sto lat!

Wiola
Wiola - 2013-06-25 21:43
Wszystkiego naj.., naj...Paweł i wielu jeszcze takich wypadów jak Ci oczywiście świata wystarczy. Kurcze mój tez z czerwca, a nie lubi podróżować :(

Misti
Misti - 2013-06-26 22:05
Spoznione ale szczere 100 lat :*
P.S. Jakl długo bedziecie w Gruzji ??
W piątek moja znajoma tam dobija.
Mogę dac jej wasz nr telefonu ??
Pozdrawiam

genek
genek - 2013-06-27 19:56
misti my juz w armenii ale do gruzji wroimy. mam teraz nr tel armenski gruzinski na razie nie dziala

Misti
Misti - 2013-06-27 21:48
dzięki Genek za info - przekaże zainteresowanym.
Kiedy wracacie do Gruzji ?? jakiś plan czy gdzie nogi poniosą ??
:o)

zwiedzili 52% świata (104 państwa)
Zasoby: 1550 wpisów1550 3850 komentarzy3850 17474 zdjęcia17474 0 plików multimedialnych0

07.12.2023 - 20.06.2024

31.07.2023 - 29.08.2023