Geoblog.pl    genek    Podróże    wakacje 2026:Brazylia, Paragwaj, Argentyna, Urugwaj, Chile, Boliwia, Peru    pływające wyspy Uros
2026
sie

pływające wyspy Uros

Peru
Peru, Puno
Przejechano 20996 km

13.08.2026 Puno

Wolnym krokiem skierowaliśmy się w stronę portu i dalismy nagonić jakiemuś naciagaczowi na rejs po Titicaca - najwyżej położonym żeglownym jeziorze na świecie. W sumie płacimy 170 za prywatny rejs trwający ok. 3h i składający się z kilku etapów.

1. taxi do portu Kalapajra - jakieś 5 km od portu głównego

2. motorówka na jedną z wysp Uros. Wysp jest kilkadziesiąt i są wytworzone z ok. 3m warstwy trzciny Tortoro, ktora rośnie wokół.

3. Rejs po wyspach podróba łodzi z trzciny. Są też i oryginały ale nam trafia się podróba. Nawierzchnia grząska sprawia wrażenie jakby się miało zapaść do jeziora. Wyspy w rzeczywistości nie pływają są zakotwiczone. Na wyspach mieszka ok. 1000 osób. Maja tu szkołę, kościół, sklepy, prąd z solarów i ciepła wodę z czarnych beczek. Sporo jest hoteli, w których można spać.

4. Powrót motorówką do portu

5. Powrót busikiem do centrum

No fajne to. Bardzo kolorowe.

Ja biorę się za robotę, a dziewczyny idą zwiedzać miasto. Kupuje sobie jeszcze jakąś używaną puchówkę za 50 bo trochę zimno. Kupujemy też na jutro na 7.30 po 40 bilety do Arequipa.

zwiedzili 61% świata (122 państwa)
Zasoby: 1733 wpisy1733 3735 komentarzy3735 20763 zdjęcia20763 0 plików multimedialnych0

Nasze podróżewięcej
01.04.2026 - 07.04.2026