19.07.2026 Foz de Iguazu - Ciudad del Este
Droga była łatwa, więc praktycznie całą noc spaliśmy. Na miejscu byliśmy po 7. Wzięliśmy ubera I podjechaliśmy 11 km do jednej z większych atrakcji Brazylii i całej Ameryki Płd czyli wodospadów Iguasu. Jest ich ponad 300 i są bardzo fotogeniczne. oczywiście unesco. Nawet 2 bo wpis argentyński jest odrębny. Wjazd 134 locker 45. Podjeżdża się kilka km busem i idzie na spacer ok. 1.5 km z wieloma punktami widokowymi. widoki bardzo panoramiczne. Pod koniec można zmoknąć bo wchodzi się w środek rzeki. Sporo tu coati. Znamy je już z Ameryki środkowej. Wracamy busem miejskim 120 po 5. Na dworcu bierzemy kolejnego ubera I jedziemy 9 km w drugą stronę tym razem na granice z Paragwajem do zapory Itaipu na rzece Parana przez wiele lat największej elektrowni na świecie o mocy 14 GW / Bełchatów ma 6 GW / i wielkości zalewu ponad 1000 km2. Jest tu 20 turbin a wysokość tamy ma ponad 60m czyli niedużo. Jest za to bardzo długa. Teraz chińczycy wybudowali Zaporę 3 przełomów o mocy 21 GW. Wjazd 63 locker 10. Zwiedza się autobusem widokowym plus są 2 postoje. Fajne to. Wsiadamy w ubera I jedziemy na most przyjaźni na Paranie. Po drugiej stronie Paragwaj. Wydajemy ostatnie reale na obiedzie oglądając fragmenty nudnego finału. Idziemy z buta. Cofają nas bo nie mamy stempla wyjazdowego z Brazylii. Ci co wracają tą granicą do kraju nie muszą mieć. Ci co jadą dalej muszą. Ok Teraz nas wpuszczają. Dwa proste pytania ile czasu będziemy i dokąd jedziemy i jest Paragwaj!!! To mój kraj nr 118. Coś tam na granicy pisało o febrze i książeczce ale nikt od nas nic nie chciał. Jest już ciemno. Miasto Ciudad del Este ma ok. 400 tysi i jest drugim co do wielkości w kraju. Teraz już wymarłe. Pustki na ulicach. Znajduje bankomat i podbieram 1000000 guarani za 660 zł. W równoległym obiegu są tu dolary po kursie 6000 guarani = 1 dolar. Wyhaczamy jakiś Hotel z ulicy za 300 tysi kupuje piwko Pilsener za 10 tysi za litr w szkle i padamy. Brazylia bardzo nam się podobała. Pierwszy etap podróży za nami. Rozpoczyna się etap drugi.